Onderscheid Global messen
Hieronder vind u een korte omschrijving van een aantal messensoorten en de toepassing ervan. Op onze website www.lacucina.nl kunt u per model een productomschrijving vinden van de gehele collectie.
KOKSMESSEN:
Het belangrijkste mes in elke keuken. Professionele koks prefereren een koksmes met een lemmet van 26cm of zelfs nog groter. Koksmessen zijn ook bedoeld om in snel tempo grote hoeveelheden voedsel te snijden. Consumenten kiezen vaak voor een bescheidener afmeting, meestal met een lemmetlengte van 20cm.
VLEESMESSEN:
De meeste vleesmessen kenmerken zich door een lang, smal lemmet. Minder weerstand dus en makkelijk te corrigeren. Zeker met een vleesmes van Global kan men in een enkele beweging grote stukken vlees in plakken snijden. Er zijn verschillende variaties en modellen die onder de noemer vleesmes vallen. Zo zijn er messen welke geschikt zijn om heel precies mee te werken, bijvoorbeeld om gevogelte mee te snijden, of juist traditionele slagersmessen, bedoeld om veel werk te verzetten in korte tijd. Tevens is het vleesmes uitstekend geschikt voor het trancheren van bijvoorbeeld een rollade.
GROENTEMESSEN:
Groenten snijden gaat het gemakkelijkst door een hakkend-snijdende beweging te maken. Veelal zien groentemessen er uit als een hakbijl of een snijvlak dat juist veel ronder loopt dan bij een koksmes. Hierdoor kan men het mes gemakkelijk laten “wiegen” over de groente. De verschillende modellen zijn in groot en kleiner formaat verkrijgbaar zodat zowel het snijden van grote groenten of het snipperen van een uitje een echt plezier wordt.
KARTELMESSEN:
Kartelmessen worden meestal geassocieerd met broodmessen. Dit klopt natuurlijk ook, maar kartelmessen lenen zich bijvoorbeeld ook uitstekend voor het snijden van een krop sla of kwetsbare producten. Kartelmessen van Global zijn ook verkrijgbaar met een zeer breed lemmet waardoor het goed te gebruiken is bij het snijden van een hele, stevige ham.
FILEERMESSEN:
Fileermessen zijn er in verschillende lengtes en uitvoeringen. Veelal zijn ze flexibel zodat het lemmet contact kan houden met de graat om de huid van een verse vis te scheiden. Fileermessen hebben altijd een zeer smal lemmet om de weerstand te verminderen en corrigeren makkelijker te maken.
OFFICEMESSEN:
Eigenlijk kleine koksmesjes. Universeel in het gebruik dus voor het snijden van kleinere ingrediënten.
SASHIMIMESSEN:
Uiteraard biedt Global een aantal verschillende sashimimessen, sashimi is immers één van de bekendste Japanse lekkernijen. Een sashimimes is altijd zo lang mogelijk om in een enkele lange snelle haal een prachtig glad plakje zonder kerven te produceren. Door de lengte en het smalle lemmet is dit mes ook zeer geschikt als een gewoon vleesmes.
HAKBIJL:
Het enige Global product waarmee u echt mag hakken. (G12) Door de zwaarte is de bijl ook geschikt om te pletten, bijv. vlees of een teen knoflook. Uiteraard doet u dat met de platte kant.
ORIËNTAALSE MESSEN:
Herkenbaar door de vormgeving. Zoals beschreven bij groentemessen het typisch afgeronde snijvlak voor het vergemakkelijken van de hakkend-snijdende beweging. Oriëntaalse messen worden bij Global vaak uitgevoerd met de zogenaamde DEBA slijping. Het snijvlak is hier aan één kant geslepen in een nog kleinere hoek dan de traditionele Global messen voor nog meer scherpte en precisie. DEBA messen zijn alleen door rechtshandigen te gebruiken.
MESSEN MET KUILTJES:
Steeds meer modellen worden uitgevoerd met kuiltjes in het snijvlak. Voordeel is dat er lucht ontstaat tussen ingrediënt en lemmet zodat er minder kleefvorming ontstaat.
VERZWAARDE UITVOERING:
Aangezien met name koks in Europa een zwaar mes prettiger vinden aanvoelen heeft Global een flinke keus in de verzwaarde GF serie. De F staat voor Forged, deze serie is wat dikker door het gebruik van meer staal tijdens het fabricageproces waardoor het mes veel zwaarder is.
ACCESSOIRES:
Bij een kwaliteits messenserie als Global mogen accessoires niet ontbreken. Naast messen vind u dan ook tafelbestek, slacouvert, pincetten, paletmessen, spatels en zelfs chopsticks. Om uw kostbare messen op te bergen is er een keur aan blokken, magneten en foedralen verkrijgbaar. Vanzelfsprekend is er een ruime keus aan slijpaccessoires.
KOKSMESSEN:
Het belangrijkste mes in elke keuken. Professionele koks prefereren een koksmes met een lemmet van 26cm of zelfs nog groter. Koksmessen zijn ook bedoeld om in snel tempo grote hoeveelheden voedsel te snijden. Consumenten kiezen vaak voor een bescheidener afmeting, meestal met een lemmetlengte van 20cm.
VLEESMESSEN:
De meeste vleesmessen kenmerken zich door een lang, smal lemmet. Minder weerstand dus en makkelijk te corrigeren. Zeker met een vleesmes van Global kan men in een enkele beweging grote stukken vlees in plakken snijden. Er zijn verschillende variaties en modellen die onder de noemer vleesmes vallen. Zo zijn er messen welke geschikt zijn om heel precies mee te werken, bijvoorbeeld om gevogelte mee te snijden, of juist traditionele slagersmessen, bedoeld om veel werk te verzetten in korte tijd. Tevens is het vleesmes uitstekend geschikt voor het trancheren van bijvoorbeeld een rollade.
GROENTEMESSEN:
Groenten snijden gaat het gemakkelijkst door een hakkend-snijdende beweging te maken. Veelal zien groentemessen er uit als een hakbijl of een snijvlak dat juist veel ronder loopt dan bij een koksmes. Hierdoor kan men het mes gemakkelijk laten “wiegen” over de groente. De verschillende modellen zijn in groot en kleiner formaat verkrijgbaar zodat zowel het snijden van grote groenten of het snipperen van een uitje een echt plezier wordt.
KARTELMESSEN:
Kartelmessen worden meestal geassocieerd met broodmessen. Dit klopt natuurlijk ook, maar kartelmessen lenen zich bijvoorbeeld ook uitstekend voor het snijden van een krop sla of kwetsbare producten. Kartelmessen van Global zijn ook verkrijgbaar met een zeer breed lemmet waardoor het goed te gebruiken is bij het snijden van een hele, stevige ham.
FILEERMESSEN:
Fileermessen zijn er in verschillende lengtes en uitvoeringen. Veelal zijn ze flexibel zodat het lemmet contact kan houden met de graat om de huid van een verse vis te scheiden. Fileermessen hebben altijd een zeer smal lemmet om de weerstand te verminderen en corrigeren makkelijker te maken.
OFFICEMESSEN:
Eigenlijk kleine koksmesjes. Universeel in het gebruik dus voor het snijden van kleinere ingrediënten.
SASHIMIMESSEN:
Uiteraard biedt Global een aantal verschillende sashimimessen, sashimi is immers één van de bekendste Japanse lekkernijen. Een sashimimes is altijd zo lang mogelijk om in een enkele lange snelle haal een prachtig glad plakje zonder kerven te produceren. Door de lengte en het smalle lemmet is dit mes ook zeer geschikt als een gewoon vleesmes.
HAKBIJL:
Het enige Global product waarmee u echt mag hakken. (G12) Door de zwaarte is de bijl ook geschikt om te pletten, bijv. vlees of een teen knoflook. Uiteraard doet u dat met de platte kant.
ORIËNTAALSE MESSEN:
Herkenbaar door de vormgeving. Zoals beschreven bij groentemessen het typisch afgeronde snijvlak voor het vergemakkelijken van de hakkend-snijdende beweging. Oriëntaalse messen worden bij Global vaak uitgevoerd met de zogenaamde DEBA slijping. Het snijvlak is hier aan één kant geslepen in een nog kleinere hoek dan de traditionele Global messen voor nog meer scherpte en precisie. DEBA messen zijn alleen door rechtshandigen te gebruiken.
MESSEN MET KUILTJES:
Steeds meer modellen worden uitgevoerd met kuiltjes in het snijvlak. Voordeel is dat er lucht ontstaat tussen ingrediënt en lemmet zodat er minder kleefvorming ontstaat.
VERZWAARDE UITVOERING:
Aangezien met name koks in Europa een zwaar mes prettiger vinden aanvoelen heeft Global een flinke keus in de verzwaarde GF serie. De F staat voor Forged, deze serie is wat dikker door het gebruik van meer staal tijdens het fabricageproces waardoor het mes veel zwaarder is.
ACCESSOIRES:
Bij een kwaliteits messenserie als Global mogen accessoires niet ontbreken. Naast messen vind u dan ook tafelbestek, slacouvert, pincetten, paletmessen, spatels en zelfs chopsticks. Om uw kostbare messen op te bergen is er een keur aan blokken, magneten en foedralen verkrijgbaar. Vanzelfsprekend is er een ruime keus aan slijpaccessoires.